Slijtagebeperking in de energieproductie

Slijtage bij de productie van elektriciteit

Wat er ook gebeurt op het gebied van CO2-reductie, de komende decennia zullen we voor onze energiebehoefte (deels) afhankelijk blijven van verbrandingsovens. Dat kan gaan om verbranding van huisvuil door recyclingbedrijven, maar ook om kolencentrales. Wivé Techniek werkt nauw samen met de technische dienst van kolengestookte elektriciteitscentrales, om de slijtage in de verschillende processen te vertragen en daarmee de standtijd van de machines te verlengen.

Slijtage in transportprocessen

In een kolencentrale vinden veel transportbewegingen plaats. Kolen worden vaak per schip aangevoerd en op het eigen terrein opgeslagen om vervolgens naar de ovens te worden vervoerd. Wivé bedenkt en monteert samen met de klant slijtvaste oplossingen voor het transport- en verdeelsysteem van kolen en poederkool, de windshifter, de afvoer van vliegas en de ontzwaveling. Dit gaat met toepassing van smeltbasalt (Abresist) en diverse vormen van keramische platen en tegels of slijtvast beton. Of combinaties van deze materialen voor de optimale oplossing.

Slijtvaste flexibele bochten voor geblazen transport

Voor leidingsystemen gebruiken we onder meer slijtvaste flexibele bochten bekleed met keramische tegels (Kalflex). Kolenbunkers bekleden we met polyethyleen (PE) platen met hoge moleculaire dichtheid. De lage wrijvingscoëfficient vertraagt niet alleen de slijtage, maar zorgt er tevens voor dat de kolen niet kleven maar glijden.

Wrijving en impact in de kolenprocessen

Voor het zeven van kolen en as gebruikt de kolencentrale een windshifter, door de hoge snelheden een notoire zwakke plek als het gaat om slijtage. Voor het verlengen van de standtijd is een groot scala van materialen inzetbaar zoals slijtvast smeltbasalt, de al eerder genoemde keramische oplossingen en speciale hardopgelaste platen.

Het breken en malen van kolen

Voor de verbranding worden de kolen gebroken en vermalen tot kleinere fracties. De aan impactslijtage onderhevige hamermolens verduurzamen wij met maatwerk hamers uit slijtvast gietstaal in combinatie met slijtvast opgelaste bekledingsplaten (WearProtect WMC en WMW). Bij het malen van de kolen ontstaat slijtage aan de maalrollen, maaltafel en zijwanden. Ook hier gebruiken wij harde oplasmaterialen, hard opgelaste platen en hardguss gietstaal (WearProtect WMC, WMW en LTM).

Meer weten over slijtagebeperking voor energieproductie?

Neem vooral contact met ons op!