Attero: energie uit afval

3.400.000.000 kilo afval per jaar

Milieu- en energiebedrijf Attero verwerkt het afval van maar liefst 40% van de huishoudens en heel veel bedrijven in Nederland. In totaal gaat het om ongeveer 3,4 miljoen ton, of 3.400.000.000 kilo! Attero probeert zo veel mogelijk herbruikbare grondstoffen uit het afval terug te winnen. Een deel van het afval dient voor het opwekken van duurzame energie, zoals elektriciteit of biogas. Zelfs het as dat na verbranding in de energiecentrale overblijft komt goed terecht, bijvoorbeeld in de fundering van wegen.

Innovatieve techniek

Afval is een waardevolle bron van herbruikbare materialen en energie. Om er álles uit te halen wat er in zit, is veel innovatieve techniek nodig. In Groningen staat een installatie voor afvalverwerking en een was- en vergistingsinstallatie voor het produceren van biogas. Senior vakspecialist Ronnie Eefting, verantwoordelijk voor het onderhoud aan de installaties, vertelt ons meer over de processen:

“Het binnenkomende huisvuil wordt gescheiden in twee grote zeeftrommels. Eerst gaat het metaal er uit, gescheiden in ferro- en non-ferro. Dat is herbruikbaar. Dan scheiden we de plastics en de folies met een zogenaamde Near Infra Red-installatie. Dit apparaat ziet het verschil tussen verschillende soorten kunststof, ongeacht de kleur of vorm.

Daar komt geen menselijk oog meer aan te pas.

‘Daar winnen wij er biogas uit waar je dus gewoon op kan koken, of je auto op laten rijden’

Zodra een stuk plastic, een fles, bakje of stuk folie herkend is, wordt het met perslucht van de lopende band geschoten en apart verzameld voor hergebruik in bijvoorbeeld fleece truien, plastic paaltjes of tennisballen. Wat dan nog over blijft is deels geschikt voor verbranding in de elektriciteitscentrale en deels organisch restmateriaal.

Dat laatste gaat naar de was- en vergistingsinstallatie. Daar winnen wij er biogas uit dat we opwerken tot aardgaskwaliteit en injecteren het in het normale gasnet. Daar kun je dus gewoon op koken, of je auto op laten rijden.”

Daar winnen wij er biogas uit waar je dus gewoon op kan koken, of je auto op laten rijden

Om en om onderhoud

“We hebben hier een volcontinubedrijf. Het dagelijks onderhoud doen we met vier mensen. Ikzelf als monteur, een werkvoorbereider, een mechanische en een elektrische specialist. Op woensdag zetten we om en om de afvalinstallatie en de was- en vergistingsinstallatie stil voor het grotere onderhoudswerk.

Dat is een kwestie van goed plannen en eventueel mensen van buiten inzetten.”

De inbreng van Wivé Techniek

“Er gaat nogal wat door de installaties heen aan vuil, metaal, glas en zand. Dus slijten pompen en transportbanden relatief snel. Onze bedrijfsleider, Arnoud Hollander, komt uit de glas- en recyclingindustrie. Die had al met Wivé gewerkt en heeft ze ook hier geïntroduceerd.

We zijn begonnen met een soort proefklus. Dat ging om een zogenaamde woeler. Dat is een soort wals. De strippen op die wals sleten zo snel, dat we ze eens in de drie maanden moesten vervangen. In overleg met Ronald van Lent van Wivé hebben we die strippen vervangen door slijtvast materiaal. Die gaan nu hun derde jaar in, dus die eerste opdracht kun je wel succesvol noemen.

‘Dus die bussen laten we lekker slijten’

Vervolgens hebben we de inloop van de grote trommels bekleed met slijtvast materiaal, en ook diverse bochten vervangen in de buizen waarmee folies opgezogen werden. Dat gaat met hoge snelheden, waardoor veel slijtage optreedt.”

Dus die bussen laten we lekker slijten

Goede samenwerking

“Het klikt hartstikke goed met Ronald. Die weet precies hoe wij werken en zegt het eerlijk als hij denkt dat een bepaalde maatregel niet genoeg toegevoegde waarde heeft. Je moet ook niet alles slijtvast willen maken. Het moet economisch verantwoord zijn. En technisch.

Zo hebben we een paar grote pompen staan met bussen die slijten. De speling op de as die zo ontstaat, is voor ons een aanwijzing dat onderhoud nodig is.

Als je die bussen slijtvast maakt, valt die trigger weg, met als risico dat de pomp ergens anders kapot gaat. En dan natuurlijk nét op een moment dat het ons het minste uit komt.

Dus die bussen laten we lekker slijten.”

Over Wivé

Als rechtgeaarde techneuten zijn we niet erg goed in opscheppen. Doe maar gewoon… Maar op de keper beschouwd is Wivé best een bijzonder bedrijf. Een onderneming met sympathieke mensen die verstand hebben van slijtagebescherming.
Leuk om mee te werken. Als klant én als collega. Lees meer bij…